E-mail   life@bethechangebg.com

  • BG
  • ENG
  • RUS

рецепти

Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна! (Хипократ)
 

Бързата туршия на Милен "Мариновани зеленчуци Асорти"

Време за приготвяне: 30 мин.

Време за ферментиране: 7 дни при температура + 25 градуса.

Срок на годност при - 4 градуса: 4 – 6 седмици

 

Набавете 2 стъклени буркана от 2 литра

Продукти за 2 буркана по 2 литра

моркови              300 гр.

карфиол              300 гр.

броколи               300 гр.

чушки червени  150 гр.

ряпа / репички    100 гр.

чесън  10 скилидки

лук шалот бейби 10 броя

джинджифил        50 гр.

люти чушки чили 4 броя

стебла целина/кервиз 150 гр.

дафинов лист 4 листа

черен пипер     10 зърна на буркан

синап зърна      една чаена лъжичка 

общо морска и хималайска сол 50 гр (3 с.л)

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци старателно се измиват и йонизират за 30 мин. 

След което зеленчуците се нарязват на едро и се объркват с малко сол и след това се поставят в буркана, и се притискат с ръка за по-добра вместимост – натъпкват се хубаво!

Поставяме на гърлото на буркана плътен венец от листа кервиз и затискаме с пластмасова капачка съдържанието на буркана.

Заливаме зеленчуците с топла вода (40 градуса), в които сме разтворили предварително солта. Затваряме плътно буркана, за да не прониква кислород, и обръщаме буркана няколко пъти надолу и нагоре. Оставяме на топло място при  + 25 градуса за 7 дни да ферментира.

На ден 7 отваряме и опитваме зеленчуците. Трябва да са хрупкави и равномерно осолени. Съхраняваме за 4 – 6 седмици в хладилник при - 4 градуса .

Добър апетит! и БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, Приятели на Промяната!

 

 

 

 

 

 

 

Здравейте, Приятели на Здравето и Промяната!

Съвсем случайно, сърфирайки из интернет разбрах за уникалната гъба „комбуча“, с помощта на която се приготвя лековитата, витализираща, богата на ензими, жива напитка, наречена от нас „Бомбуча“. Наименованието е сътворено от съчетанието на последствията от пивкостта й, която е наслада за нашите небца – „Комбуча „Бомба!“

Според начина на приготвяне на Бомбучата, вкусът й варира от леко сладък до кисел, от леко газиран до наподобяващ лека бирена напитка или дори до шампанизирано вино.

Самата гъба представлява симбиотична колония от бактерии и дрожди, и затова е известна още и като СКОБИ (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts).

Казват, че напитката Комбуча е много полезна, защото съдържа глюкорова, млечна, оцетна, ябълчена, танинова, оксалова и усинова киселини, витамини C, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина), и дори прословутия витамин B12 (кобаламин), както и ензимите бромелаин, папаин и бета-глюкани.

Медицински изследвания показват, че чудотворната гъба може да повлияе положително при лечението на редица здравни проблеми. Регулира храносмилателната система, като подобрява метаболизма и помага при запек, има благотворен ефект при диабет, затлъстяване и възпаление на ставите. В същото време напитката Комбуча алкализира, поддържа жизнения тонус, подобрява психическите и умствени способности. Има изразено антибиотично и антивирусно действие. Тя е Естествен природен пробиотик.

След щателно проучване разбрах, че идеалната хранителна среда за СКОБИ-то се състои от черен или зелен чай + нерафинирана захар. Може да се използва и бял чай, както и бяла захар, но резултатите не ми допадат, затова винаги залагам на класиката от качествен зелен или черен чай и нерафинирана тръстикова захар.

Как да си приготвим „Бомбуча“?

Нужни продукти и съдове, за да си приготвите чай Комбуча:

Изберете задължително неметален съд, в който ще отглеждате СКОБИ-то. Аз използвам 3-литрови буркани.

Подберете черен или зелен чай, като най-добре да е насипен, а не в пакетчета.

Аз използвам нерафинирана тръстикова захар (може и бяла, но не е за предпочитане).

Приготвянето на Бомбучата е добре да се случи с йонизирана алкална вода.

Трябват ви стъклени бутилки, буркани или други стъклени съдове, в които ще отглеждате Бомбучата и ще правите бутилирането й за втората ферментация.

Начин на приготвяне на чай за Бомбучата:

Сложете необходимото количество вода да кипне. „Правилото“ е за всеки 1 литър вода да добавите 5 грама чай и около 70-80 грама захар. Така ако, примерно, имате 3-литров буркан, трябва да използвате около 15 грама чай и 240 грама захар. Запарете чая между 10 и 15 минути и добавете захарта. Разбъркайте добре и оставете да изстине до стайна температура. Добавете гъбата комбуча, като предварително я измиете с хладка вода и добавете около 100-150 милилитра от готов чай комбуча 0 стартов „сос комбуча“. Покрийте с тензух или парче немного плътен плат и оставете на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Оставете така от 7 до 10 дни. Опитайте след 7-мия ден и, ако вкусът ви допада, прецедете в бутилки, ако пък ви е сладко, оставете за още 1-2 дни. Тогава ще се получи по-кисела Бомбуча, съответно по-ферментирала и с повече полезни вещества. Ще познаете, че Бомбучата е готова, когато на повърхността е започнала да се образува нова гъба.

Разсипете готовата Бомбуча в стъклени бутилки, и ги оставете още 3-4 дни да доферментират. На 3-4-ия ден приберете в хладилник.

Както писах по-горе, когато Бомбучата е готова, на повърхността се образува нова „бебе“ гъба, която заема формата на съда, в който ферментира напитката. Като дебелина тя може да варира от тънка като ципа до 1-2 сантиметра. Това зависи от няколко фактора, а основните са хранителна среда и температура.

Температурата, при която, съм забелязал, че гъбата вирее най-добре, е в диапазона между +24 и +26 градуса. Съответно, ако температурата е под +24 градуса, оставям напитката да ферментира още 1-2 дни, преди да заредя с нова доза. И обратното, ако е по-топло от +26-7 градуса съм забелязал, че може и на 6-тия ден Бомбучата да е готова.

Хранителна среда: ако не предоставим достатъчно добра хранителна среда, то и новообразуваната гъба ще е по-тънка. Затова запарвайте чая между 10 и 15 минути и използвайте качествен чай, по възможност био, за да сте сигурни, че не е с подобрители. Въпреки, че на много места препоръчват използването на бяла захар с аргумента, че тя е за храна на гъбата, за мен лично съм установил, че с нерафинирана захар Бомбучата се развива доста по-добре.

Много често ме питат какво да правим с новите гъби комбуча. Ние, лично, ги раздаваме с идеята да популяризирам тази уникална напитка.

Нашите съвети

Ако искате Бомбучата да е по-газирана, оставете напитката от 7 до 15 дни, преди да я поставите в хладилника.

Ако наистина искате да е много газирана, използвайте хубави бутилки. Примерно от бира със запушалки, като тези на Grolsch или Bernard.

За да получите хубава напитка, не правете компромис със съставките. Колкото по-качествени са, толкова по-полезна напитка ще имате. По възможност използвайте био чай, за да сте сигурни, че няма излишни подобрители (да, дори и в чая ги има!). 

Захарта е много важна! Тя и чаят са основните хранителни вещества за SCOBY-то. Не се опитвайте да я заместите с мед, ксилитол, стевия и други подсладители! Колкото повече ферментира Бомбучата, толкова повече захар се преработва, и напитката става все по-кисела.

Никога не използвайте метални съдове и прибори при приготвянето на Бомбуча!

Нарежете 2-3 резена джинджифил, счукайте го и добавете към готовата комбуча, преди да я поставите в хладилника. Така ще получите уникална джинджифилова Бомбуча с естествен овкусител! Коктейлът нарекохме преди време „Бомбуча Молотов!“

Всеки път ще имате по една нова гъба комбуча. Не забравяйте да я споделите с приятели и познати!