E-mail   life@bethechangebg.com

  • BG
  • ENG
  • RUS

Защо именно Ко Самуи

Тайланд - страната на Вечно усмихнатите хора.
 

Два месеца след поставената диагноза рак, ние, Ади и Милен, се оказахме по стечение на обстоятелствата и, разбира се, на нашето желание, въпреки всичко да се отдадем на това мечтано пътуване, на Остров Ко Самуи (Тайланд), което ангажирахме половин година преди в дома ни да се настани лошата новина. Въпреки предприетата драстична Промяна в начина ни на хранене, двигателен режими и мисловни практики, малка доза страх съпровождаше това наше 40-дневно пътуване.

Предвид дългия период на гостуване на Тайландска земя, ние живяхме като местни. Избягвахме типично туристическите атракциони на Острова и търсихме нашите си. Живяхме скромно, умислено и въжделенно, че, прибирайки се на четвъртия месец от датата на поставената диагноза, Милен вече ще е напълно здрав.

Още в началото на 2015 година в нашите сърца се зароди идеята някой ден, ако се справим с Предизвикателството Здраве – Живот, именно там на Острова да помагаме на хората и те да бъдат здрави. Тази идея отлежа още една година на Острова до зимата на 2016 година. Годината, в която увеличихме престоя си, защото се оказа, че този Остров е Нашият Остров. Допаднахме си на енергийно ниво така, както с никое друго място, на което сме били по Света, а те не са никак малко.

И по време на престоя ни от два месеца отново в нашите сърца се прокрадна мисълта за създаване на ЦЕНТЪР НА ПРОМЯНАТА „21 дни да промениш Живота си с Ади и Милен!“. Колко смело и в същото време доста плашещо, защото отговорността, която ще се падне на нас, е огромна и от важно значение за хората, които ще ни се доверят.

Измина още една година в размисли и страсти по този Здравен проект. До зимата на 2017 година, когато отново се оказваме по наша воля и желание на Остров Ко Самуи. И не просто се оказваме там, а бяхме там с ясното съзнание, че е време да отворим портите на ЦЕНТЪРА НА ПРОМЯНАТА „21 дни да промениш Живота си с Ади и Милен!“. Пребиваването ни на Острова през м. Февруари бе изключително ползотворно, защото се справихме навреме с всичко, от което ще се нуждаем ние и нашите гости в ЦЕНТЪРА НА ПРОМЯНАТА, когато отворим неговите врати в края на 2017 и началото на 2018 г.

 

Защо решихме, че един остров в Тайланд е мястото?

Това е въпрос, който със сигурност ще получим в очакване на отговор. Защо не у нас, защо не по-близо, защо толкова далеч, защо не по-достъпно? И, разбира се, се подготвихме с отговор. Истината е, че пълноценната Промяна се случва тогава, когато излезеш извън Матрицата. Да, Матрицата! Матрицата на нашите ежедневни грижи, мисли и реализации. В ежедневието си човек е затрупан от неотложни и приоритетни ангажименти. В огромно количество! Също така човек е затрупан от мнението, убежденията и „проповедите“ на най-близките си и социума, в който вирее като личност. И често мненията, убежденията и „проповедите“ му пречат да реализира Промяната, към която се стреми.

Ако ние не бяхме предприели (Аз, Ади, силно настоявах да отидем, въпреки всичко и всеки на Острова през 2015 г. За нас най-лесно бе просто да отменим направените резервации и да потънем надълбоко, унесени ежеминутно в мисли за диагнозата.) пътешествието си до Остров Ко Самуи в Тайланд, нашата Промяна може би нямаше да се случи така бързо и резултатно. Дадохме си сметка за това година, след като Промяната не бе просто пристъпване с малки крачки, а Нашият Нов пълноценен и щастлив Живот!

Преди години сме опитвали вкусът на Промяната с посещения на центрове за Здраве у нас. Нито един от тях не успя да ни извади извън Матрицата, и ние се завръщахме към старите си навици, които лека-полека ни превземаха отново и отново „до състояния на организмите ни, които можем да назовем като съвкупност от болестни състояния, едно от които доведе до диагнозата „рак“.

У нас ние никога не успяваме истински да излезем извън Матрицата. Причината, вероятно,  е във факта, че където и да отидеш у нас, си все на своя територия, и т.нар. мисловна нагласа трудно се променя. Не се променя обстановката, не се променя нищо съществено от твоето ежедневие, в което можеш с часове по време на почивка да изкараш на телефона по работа, даже и да си хванеш багажа и за няколко часа да си пред офиса, защото трябва да свършиш „нещото“ поредно важно.

Да излезеш извън Матрицата означава не просто да напуснеш квартала, а да излезеш мисловно извън рамките на това, което обикновено ти се случва всеки ден. Успее ли мисловната нагласа да се справи с това, организмът във физически смисъл започва да се пренастройва на вълна почивка – почивка на ума и тялото.

Ко Самуи е прекрасен Остров, който притежава не само чиста енергия, ала и Остров, който предлага всички блага на Земята на едно място. Всички блага! Ние тук ще изброим само някои от тях, защото искаме да останете любопитни и сами да откриете другите, ако решите да се доверите на нашата Оздравителна програма през 2018-2019 г.

Тайланд е страната на Вечно усмихнатите хора. Дали будизмът (учение, което не познаваме в основи) предрича това мило поведение и благо отношение с незаменимата вечна усмивка по лицата на местните хора или нещо друго, заложено в тази нация изначално, за нас си остава загадка. Факт е, че миролюбието, с което тези хора живеят и посрещат своите гости, е пословично. Хората на Тайланд са благодарни на всеки един човек, предприел крачка да посети страната им. Те са благодарни за всичко и на всеки в името на доброто.

Изобилието от плодове и зеленчуци е невероятно! Хора, пътували много по света, споделят, че това разнообразие от „жива храна“, което се наблюдава в Тайланд, не се наблюдава никъде другаде по света в тази си съвкупност от разнообразие и вкусове. Продуктите са чисти и без замърсители. А това наличие на чиста продукция в голямо разнообразие е от важно значение за един Здравословен Център, една от целите на който е да предоставя здравословна храна и напитки. 

Приятно топло е, джунглата е навсякъде, а и местното кулинарно изкуство не е за пренебрегване.

Водата, опасваща Острова е топла, а плажовете коралови – с мек ситен пъсяк. Островът разполага с множество плажове. Кой от кой по-красив и уютен.

На Острова има какво да се види. Освен множеството невероятни храмове, има няколко прекрасни водопада, в които можете да се къпете свободно. Среща със слонове, тигърчета, крокодили и други обитатели – животни са напълно възможни от близко и...далеч.

Вблизост до Острова се намират други прекрасни Острови: Националния парк с множеството малки и големи острови, Островите Ко Панганг, Ко Тао и Южните Острови. Всички те са невероятно красиви!

 

В Тайланд е сравнително евтино. Ако трябва да сравняваме България с Тайланд, то бихме могли да кажем, че цените са като в България, а често и по-ниски за много услуги, продукти и материали.

Тайланд е страна като България. Ала и двете места са много различни, макар че и на двете места живеят хора, които се радват на своето ежедневие. Ако България носи очарованието на Европа, то Остров Ко Самуи носи абсолютното очарованието на Азия. За тайландското население туристът е човек със специален статут на високопоставен гост. Защо вие да не сте следващия гост на Острова?!

Връщайки се в мислите си та Острова, който се превърна в наш втори Скъп Дом, мигновено усещаме уханието на пломариите, които цъфтят 12 месеца в годината, а очите ни се пълнят с ярките цветове на плодовете папая, манго, джак фрут, драконов плод, ранбутаните и мангостините. Спомените описват всеки ярък цвят от цъфналите бугенвилии по оградите на всяка къща в квартала ни.

Всяко излизане е низ от прекрасни срещи с местните хора, които вече ни познават и приемат за „свои“. Предлагат ни най-добрата стока на най-добри цени и подарък в знак на благодарност, че отново сме пазарували именно от тях.

Местните обичаи са много различни и предизвикват любознателността на всеки човек.

Хората са мили, отзивчиви и вечно усмихнати. Даже и тогава, когато времето никак не предвещава усмивки.

 

ТАЙЛАНД

Страната на вечно усмихнатите хора

Древни империи, храмове, старинни градове, екскурзии, плаващи пазари, орхидеи, национални паркове, коралови градини...

Да, това е ТАЙЛАНД!

Цветни дрехи, постелки, благоуханни пръчици, къщи, дворове, цветни лодки, моторчета...

Да, това е ТАЙЛАНД!

Къси панталони, потници, фланелки, бански, джапанки, сандали, плажни кърпи...

Да, това е ТАЙЛАНД!

Ориз, скариди, кокосови супи, манго, ананаси, папая салата, смутита, сокове...

Да, това е ТАЙЛАНД!

Усмивки, масажи, непринуден кикот, неочаквано помахване от непознат...

Да, това е ТАЙЛАНД!

Хиляди моторчета, топли дни, жарко слънце, морски бриз, коралови плажове, ситен като брашно пясък...

Да, това е ТАЙЛАНД!

Танци до зори, боси крака, плажни рокли, коктейли...

Да, и това е...ТАЙЛАНД!

 

... Островът на Промяната...

Когато за първи път Милен се обърна към мен с думите „Ми, някой ден трябва да се върнем тук с други хора, като нас, които имат необходимост от Промяната, от подадена ръка, от добър съвет или просто от разбиране. Някой ден...когато всичко това с мен свърши...когато победя диагнозата „рак“...“, аз и в най-смелите си мечти не съм си представяла, че това някой ден наистина ще се случи. 

Ала то се случи. В началото на 2018 година ние за първи път посрещнахме първите Участници в нашата Оздравителна програма на Остров Ко Самуи в Тайланд.

Положихме огромен труд, за да се подготвим прецизно, така че престоят на всеки един Участник в Програмата да бъде комфортен и пълноценен. Разбира се, дава ме си ясна преценка, че всеки един от Участниците трябва да поеме собствена отговорност за това, което ще преживее с нас, в нашия Дом на Острова.

През месеците подготовка и сбор на участници за Програмата си задавахме множество въпроси, на които търсихме конкретни отговори. Не оставихме нито един въпрос без отговор, защото най-важното тепърва предстоеше. А именно: осъществяването на Програмата на място.

Не е лесно да планираш от разстояние, да прецизираш някои неща от разстояние, да общуваш с отговорни лица, които изобщо не познаваш добре, ала все пак ние се справихме и, да, чувстваме се напълно удовлетворени и горди от това, което сътворихме за първи, ала не и за последен, път на Острова на Промяната.

За четирите захода, които имаме, са ни се доверили хора с различен социален и професионален статут, хора с различни изисквания към себе си и очаквания от Програмата за Промяна. Промяна в хранене, в движение, в съзнание може би и в себеусещане за различното, което тук е напълно възможно, защото си извън потискащото ежедневие у дома.

Домът ни на Острова на Промяната е отворен за едно пълноценно, комфортно, весело и свободно общуване за всеки един от Участниците. Единствените пречки, които могат да възникват пред Участниците, идват от собственото им ниво на съзнателност, което е неуправляемо от когото и да било друг, освен от тях.

Островът е прекрасен! Тайланд е една от най-цветните страни в света. Тайланд е мирен, кротък, многоцветен, топъл, понякога дъждовен, влажен, вечно зелен и много дружелюбен. Тайланд е просто необясним, освен ако не го почувстваш лично.

На Острова има както много шум, така и предостатъчно тишина-дзен, която да обгърне душата ти в пълно спокойствие и релакс. Ако искаш да щурееш – има къде. Ако искаш да си извън всекидневната матрица – и това можеш да сътвориш за себе си. Любов, веселие, топлина, морски бриз, музика, жива храна, много движение, разходки, водопади, море, коралов пясък… прекрасно е!

Първата ни Оздравителна програма премина под егидата на успеха, към който се стремяхме. А именно: да помогнем на нейните Участници да припознаят здравословния начин на Живот за свое ежедневие, за свой Нов пълноценен Път към откровеното щастие, заразявайки не само своите сърца, ала и сърцата на своите близки и приятели. Постигнатият успех ни доведе до решението, че нашата Мисия на Острова трябва да продължи. Ние продължаваме напред с това, което чувстваме със сърцето си. А едно от тях е да бъдем на Острова с наши съмишленици, които искат просто нещо наистина различно и нетипично за тяхното ежедневие. В името на Здравето, на Хората и на Живота...

Нашата книга НЕПРОЧЕТЕНА КНИГА ЗА ЗДРАВЕТО. ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА. Ние победихме рака! Дава ясни отговори на въпроса Защо именно Тайланд? 

Добре дошли на Острова на Промяната – Ко Самуи, Тайланд!