E-mail   life@bethechangebg.com

  • BG
  • ENG
  • RUS

полезни съвети

Здравето на човека зависи от чистотата на неговото дебело черво.
 

10 причини за прочистване на дебелото черво (хидроколонтепария – чревна хидротерапия)

Почистването на дебелото черво може да помогне за подобряване на общото здравословно състояние на организма Ви и е  единственият начин за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Ето и предимствата според специалистите:

Прави храносмилателната система по-ефективна

Когато дебелото черво се прочиства, то избутва смляната храна и отпадъци през отделителна ви система, разчиствайки пътя за следващата порция хранителните вещества. Ако отпадъците остават в тялото  по-дълго време, дебелото черво се превръща в място за развъждане на вредни бактерии и за зараждане на болести. Чистото дебелото черво позволява хранителните отпадъци да преминават лесно през Вашата система, като същевременно пълноценно се абсорбират нутриенти.

Поддържа се редовна дефекация и предотвратява запек

Запекът, особено когато е хроничен, предизвиква ленивост на дебелото черво, което от своя страна оставя хранителните отпадъци в тялото твърде дълго. Това увеличава вероятността токсините да бъдат абсорбирани и освободени в кръвния поток. Също така той е причина за други заболявания и възпаления, като хемороиди и разширени вени.

Увеличава се енергията

Освобождаването на токсините от тялото е подмладяване, защото пренасочва енергията, която обикновено се използва за отстраняване на натрупаните отпадъците от червата в други части на тялото. Хората, които са били подложени на промивка  на дебелото черво  казват, че имат  по-спокоен сън и прилив на енергия.

Увеличава се възможността за усвояване на витамини и хранителни вещества от организма
Когато дебело черво е почистено, се улеснява  всмукването не само на вода, но и пълноценното абсорбиране на витамини и хранителни вещества, които се включват в кръвния поток. В противен случай се абсорбират токсини и микроорганизми през стените, които неминуемо отиват до всички органи на човешкото тяло. Когато червото е детоксикирано, се освобождава път за основните хранителни вещества, които се погълнат от организма безпрепятствено.

Подобрява се концентрацията

Вредните хранителни навици и неефективното усвояване на витамини, може да причини разсейване и бърза загуба на концентрация. Натрупването на токсини в дебелото черво нарушава нормалното му функциониране. Прочистването му чрез чревна хидротерапия (ЧХТ), е в основата на повишаване на концентрацията и съсредоточенността, и намаляването на  състоянията на разсеяност. 

Начало на процес на отслабване

Храните, в които липсват фибри, се движат два пъти по-бавно в храносмилателния тракт от тези, които са богати на фибри. Тези храни отделят слуз, чрез която те буквално залепват към стените на червата, като по този начин го задръстват с големи количества фекална маса. Прочистването на дебелото черво е метод, който се използва за подпомагане намаляването на теглото. Някои хора твърдят, че са загубили до 20 кг в продължение на един месец, при редовно прилагане на процедурата. Средното теглото на дебелото чрево е около 4 кг и то може да побере храна от около осем ястия. Чревната хидротерапия може да доведе до значително намаляване на тегло и е отличен катализатор за събуждането на Вашия метаболизъм, както и средство за пренасочване на вниманието върху по-добър избор на храна.

Намалява се риска от рак на дебелото черво

Всички токсини, които се образуват чрез храненето, напитките, дишането  и абсорбирането през кожата, се обработват от стомашно-чревния тракт и черен дроб. Ако тези токсини не се изхвърлят от дебелото черво и черния дроб възможно най-бързо, то те могат да се разпространят в целлия организъм. Чрез освобождаването на застоялите отпадъци в тялото, вие намалявате причините и риска от полипи, кисти и ракови образувания в дебелото черво и стомашно-чревния тракт.

Увеличава се плодовитостта

Прочистването на дебелото черво, както и повишеният прием на фибри и здравословен избор на храни, подобрява редовността и спомага да се запази под контрол нормалното тегло. Мазнините се образуват на базата на естрогени и, ако са прекалено много, забременяването става по-трудно. Дебело черво, в което с години се напрупват остатъци, притиска матката и околните репродуктивни органи и води до напрежение.Прочистването на дебелото черво избавя тялото от много вредни вещества и токсини, които влияят на репродуктивността на яйцеклетката и сперматозоидите. Много натуропати препоръчват двамата партньори да се подлагат на чревна хидротерапия, преди да пристъпят към забременяване.

Поддържа се рН баланса в кръвта

Храните, които причиняват на дебелото черво блокажи, са киселинообразуващи - т.е. след метабилизиране в организма дават понижават рН на кръвта (особено високо протеинови диети, без достатъчно фибри). Това води до общо неразположение в тялото. Тъканта на дебелото черво в крайна сметка става лесно раздразнима и възпалена, намалява се способността за нормално функциониране, като това след себе си води до намалена абсорбция на вода, минерали и витамини. Ако дрожди, плесени, гъбички, бактерии, паразити или застояла фекална маса с токсини непрекъснато влизат в кръвта през червото, то рН- то на организма ще бъде постоянно кисело.

Подобрява се цялостното благосъстояние на организма

Избавянето на дебелото черво от отпадъци, токсини и нежелани натрупвания, може да доведе до чувството на лекота, свежест и цялостно добро здравословно състояние.

 

Прочистване на черен дроб-жлъчка+чревна хидротерапия

С цел да проведете ефективно и пълноценно прочистване на черен дроб-жлъчката е необходимо да започнете с подготвителен период, който е с продължителност около две седмици, като добре изчистите дебелото черво. Най-ефективно това се постига с няколко процедури чревна хидротерапия за периода.

Освен това чревната хидротерапия може да се съчетава с клизми, които да се правят при домашни условия. Клизмите през първата седмица са всеки ден сутрин, а през втората седмица са през денотново сутрин. Подготвят се 2 л преварена вода, в която се добавя 2 суп. лъжици чист органичен ябълков оцет. Водата трябва да бъде с темература около тази на човешкия организъм, т.е. нито много гореща, нито много студена.

Препоръчително е през този период редовно да нагрявате организма, използвайки сауна, топла вана или горещи душове. През летния сезон можете да провеждате и слънчеви бани. В хранителния режим за подготвителния период се изключват месо, риба, мляко и млечни продукти.

Повече за необходимостта от прочистване на черен дроб-жлъчка и как да се проведе прецизно то, четете в нашата Книга „НЕПРОЧЕТЕНА КНИГА ЗА ЗДРАВЕТО. ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА. Ние победихме рака!“, която можете да намерите във всяка добра книжарница в страната.

Чрез регулярното провеждане на чревната хидротерапия по естествен начин се постига масивна, дълбока и цялостна промивка на цялото дебелото черво. Методът е отлично средство за отстраняване на екскременти, токсини и гнилостни вещества от дебелото черво и за премахване на патологичните симптоми, дължащи се на задръжката на чревните екскременти. Той спомага за: подобряване на чревната перисталтика; механичното почистване на натрупаните  отпадъци, особено застоялите материи в атоничните участъци на червото; освобождаване на площи от чревната лигавица с подобряване на дейността й; хидратиране на организма или както французите го наричат „измиване на тъканите“; изхвърляне на токсини и отпадни метаболити от обмяната на веществата на тъканите; осигурява конфортна и физиологична дейност на цялото дебелото черво  и регулира функцията на целия чревен тракт; подобрява обмяната на веществата и повишава имунитета на организма.
За разлика от чревната хидротерапия, при обикновената клизма се постига промиване само на най-долната част от дебелото черво.